Uncategorized

Fittesten

Het woord fit, komt hier van het Engelse werkwoord to fit, dat passen betekent.

Fittesten worden uitgevoerd bij gezichtsmaskers en andere adembeschermingsmiddelen. Het is van levensbelang dat het masker goed past en niet lekt. Mensen zijn niet allemaal hetzelfde, dus niet elk masker zal bij elk mens passen. Om te controleren of het masker bij de betreffende mens goed aansluit en de juiste bescherming biedt, worden er fittesten gedaan door speciaal hiervoor opgeleide instructeurs.

Wat kan er fout gaan?

Uit een TNO-rapport blijkt dat er een aantal zaken vaak niet goed gaan:

Het masker wordt verkeerd opgezet, de draagriemen worden te strak aangedraaid, het masker heeft niet de juiste pasvorm (bij brildragers vaak het geval) en het gezicht verandert als je bijvoorbeeld je baard eraf scheert of juist hebt laten staan. Veel mensen zijn zich hiervan te weinig bewust en ook van de risico’s die dit met zich meebrengt. Regelmatig een fittest doen brengt hierin verandering.

Wanneer een fittest?

Een goede fittest maakt de werknemer bewust van bepaalde risico’s en dat dit ook samenhangt met het gebruik en hoe je omgaat met het materiaal. Het is raadzaam om elk jaar een fittest af te nemen, maar ook als het vermoeden bestaat dat de fit van het masker is beïnvloed, is het verstandig om een fittest te doen. Zowel de werkgever als de werknemer zijn verantwoordelijk voor fittesting. Bij een nieuw masker, maar ook bij verandering in het gezicht door bijvoorbeeld gewichtsverlies of tandheelkundige ingrepen, kan een fittest noodzakelijk zijn.