Meubilair

Langer thuis wonen

Seniorenbed

Nederland telde in 2015 zo’n 3 miljoen 65-plussers, waarvan 700 duizend 80-plussers. Dit aantal zal de komende jaren snel stijgen. In 2040 leven er circa 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland (26% van de totale bevolking). Ook bij de overheid is vergrijzing een belangrijk thema. De overheid stelt ruim €340 miljoen beschikbaar tot 2021 voor de uitvoering van het plan “Langer Thuis”.

Tegelijkertijd verandert er veel voor senioren. Het zal in de toekomst steeds minder vanzelfsprekend zijn dat ouderen in een verzorgings- en verpleeghuiszorg terecht kunnen. Dit betekent dat senioren steeds langer en vaker tot op hogere leeftijd, zelfstandig, thuis moeten blijven wonen. Dit is natuurlijk de wens van veel senioren, maar vraagt wel om de nodige aanpassingen. Zeker in huis.

Huis klaarmaken voor de toekomst

Gelukkig is er tegenwoordig van alles mogelijk om het langer thuis wonen zo veilig en gezellig mogelijk te maken. Om langer in huis te kunnen blijven wonen zijn er wel een aantal aanpassingen nodig. Wij sommen alvast de belangrijkste punten op:

1: De trap

Naar boven gaan is vaak een uitdaging! De trapleuning kan worden versterkt, er kan een antislipmat geplaatst worden, maar het is goed om de mogelijkheden van een traplift te bekijken. Een traplift maakt de kans op ongelukken vele malen kleiner. 

2: Badkamer en het toilet

Om de kans op uitglijden te minimaliseren, is het verstandig om te kijken naar een inloopdouche. Ook is het verstandig om een douchestoel en beugels aan de muur te laten plaatsen.

3: Slaapkamer / Seniorenbed
Een seniorenbed zorgt voor een betere nachtrust en helpt bij het opstaan. Dit vermindert lichamelijke klachten. Daarnaast zorgt het voor meer comfort bij het in- en uitstappen.

4. Stoel / Bank

Senioren zitten veel, gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur per dag. Wanneer een stoel of bank niet de juiste ondersteuning biedt, kan dit voor meerdere lichamelijke klachten zorgen.

5: Ruime looproutes

Zorg er voor dat de kans op struikelpartijen zo klein mogelijk is. Een vloerkleed staat natuurlijk erg gezellig, maar maakt de kans op een struikelpartij vele malen groter. Loop de inrichting van het huis eens goed na en bekijk wat noodzakelijk is en wat niet.

Deze kleine aanpassingen zorgen ervoor dat de zelfstandigheid en zelfredzaamheid intact blijven. Hierdoor is het mogelijk om langer in huis te blijven, in de buurt van vrienden en familie.

Het kan ontzettend lastig zijn om te bepalen waar u begint bij het aanpassen van een woning. Voor gratis en vakkundig advies kunt u kijken op de website van Well-Fair.